Energimærke
Hvad er et energimærke?
Et energimærke er en rapport, der udarbejdes af et certificeret energimærkningsfirma, med en vurdering af bygningens energimæssige tilstand. Rapporten indeholder dels en vurdering af boligens energiudgifter til fx el, olie, vand, gas og fjernvarme og dels et besparelsesforslag, der viser hvilke energimæssige forbedringer det kan svare sig at gennemføre. Energimærket angiver boligens energimæssige stand på en skala fra A – G, hvor A er det mest energieffektive og G er det mindst energieffektive.
Hvad siger loven?
Langt de fleste boliger i Danmark skal energimærkes i forbindelse med et salg. Energimærkning har været lovpligtig i forbindelse med salg siden 1997, og i 2012 vedtog Folketinget endvidere at boligen skal have et gyldigt energimærke allerede inden den annonceres til salg. Det gælder altså uanset om du vil sælger via internettet, via ejendomsmægler eller om du vil benytte et radiospot som annonce for din bolig.
Hvilke boliger skal energimærkes?
De fleste boliger skal energimærkes ved salg eller udleje. Det gælder både villaer, række/dobbelthuse, ejerlejligheder, andelsboliger, anparts- og aktieboligfællesskaber og lejeboliger. Undtaget er bl.a. fredede bygninger, kolonihavehuse, bygninger til nedrivning, udhuse og garager.
Skal du sælge en andels- eller ejerlejlighed, er det foreningen som skal sørge for, at der foreligger et gyldigt energimærke. Kontakt derfor din andels- eller ejerforening, hvis du overvejer at sælge din bolig.
Hvor længe gælder et energimærke?
Et energimærke har som udgangspunkt en gyldighed på 10 år og det må gerne genbruges ved salg. Hvis du allerede har fået udarbejdet et energimærke, vil det fremgå heraf hvor længe det gælder. Du skal dog være opmærksom på, at energimærket mister sin gyldighed, hvis du laver ændringer ved boligen som påvirker energiforbruget væsentligt.
Hvordan finder jeg ud af, om min bolig er energimærket?
Du kan tjekke om din bolig har et gyldigt energimærke på bl.a. www.boligejer.dk. Er du i tvivl om hvordan du gør, er du selvfølgelig også velkommen til at kontakte vores kundeservice.
Vil du høre mere eller indhente et uforpligtende tilbud på energimærke, kan du kontakte Boliga Tilstandsrapport.
Du kan også læse mere i lov om energimærkning her og på Boligejer.dk her.
Relaterede blogindlæg
Boligrapporter – hvad er det og hvilke regler gælder?
Skriv en kommentar
Vær den første der skriver en kommentar