Boligrapporter – hvad er det og hvilke regler gælder?
Boliga Selvsalg
09/12/15
Ejerbolig • Ejerlejlighed • Ejerskifteforsikring • Elinstallationsrapport • Energimærke • Huseftersynsordning • Rækkehus • Tilstandsrapport • Villa
I kundeservice modtager vi ofte spørgsmål om tilstandsrapporter, ejerskifteforsikring, energimærke og huseftersynsordning og vi har derfor bedt Daniel Perell, som er produktansvarlig hos Boliga, forklare hvilke regler der gælder.
Daniel Perell har i 10 år arbejdet som koordinator for forskellige byggeprojekter og har i de seneste 5 år sørget for, at du som forbruger kan få kvalificeret rådgivning og boligrapporter til en fornuftig pris i samarbejde med BoligEftersyn.
BoligEftersyn er en landsdækkende virksomhed med speciale i udarbejdelse af forskellige boligrapporter. BoligEftersyn benytter kun beskikkede byggesagkyndige, godkendte energikonsulenter og autoriserede elinstallatører. Du kan læse mere om BoligEftersyn her.
Energimærkning – hvilke regler gælder?
Lov om energimærkning i forbindelse med salg af boliger, blev vedtaget allerede tilbage i 1997. I 2012 vedtog folketinget endvidere, at alle boliger* skal have et gyldigt energimærke, inden boligen annonceres til salg.
Det er derfor vigtigt, at du som en af de første ting, når du overvejer at sælge din bolig, får styr på energimærkningen.
Er du i tvivl om din bolig allerede har et gyldigt energimærke, kan du tjekke det på www.boligejer.dk – vi kan selvfølgelig også hjælpe dig med at undersøge det.
Skal du sælge en andels– eller ejerlejlighed, er det foreningen der skal sørge for og betale for, at der er/bliver udarbejdet gyldigt energimærke. Kontakt derfor din andels- eller ejerforening, hvis du overvejer at sælge din bolig.
*Sommerhuse, bygninger under 60 m2 og fredede ejendomme er undtaget fra reglerne.
Huseftersynsordning – hvad er det?
Huseftersynsordningen består af tilstandsrapport og elinstallationsrapport, og kan være med til at sikre sælger i forhold til det 10-årige ansvar for skjulte fejl og mangler ved bygningerne.
For at du som sælger kan benytte denne ordning, skal du
- få udarbejdet både tilstandsrapport og elinstallationsrapport
- indhente tilbud på ejerskifteforsikring
- skriftligt tilbyde køber at betale et beløb svarende til halvdelen af præmien på det tilbudte ejerskifteforsikringstilbud
- og fremlægge alle ovenstående dele for køber, INDEN køber afgiver købstilbud.
Huseftersynsordningen benyttes oftest ved salg af villa, rækkehus, villalejlighed eller sommerhus.
Ved salg af ejerlejligheder, vil sælger ofte fravælge huseftersynsordningen. Udarbejdelse af tilstandsrapport og elinstallationsrapport, skal nemlig for denne boligtype også indeholde alle fællesarealer og vil derfor blive alt for omkostningsfuldt.
Har du spørgsmål til boligrapporter eller vil du gerne have et uforpligtende tilbud, er du velkommen til at kontakte Daniel Perell på tlf. 77 34 07 57. Du kan også benytte kontaktformularen her. Du kan læse meget mere om de enkelte rapporter her: Tilstandsrapport, energimærke, elinstallationsrapport, ejerskifteforsikring, huseftersynsordning.
Du kan læse mere om lovene på nedenstående links
Lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom
Energimærke
Huseftersynsordning
Elinstallationsrapport
Relaterede blogindlæg
Skriv en kommentar
4 Kommentarer På "Boligrapporter – hvad er det og hvilke regler gælder?"
Hej Martin.
Kan der laves ejerskifteforsikring på en fredet ejendom?
Hej Thomas.
Det kommer lidt an på fredningsgraden om det er muligt at tegne ejerskifteforsikring på en fredet ejendom. Mange forsikringsselskaber tilbyder det desværre ikke pt., men prøv at kontakte dit nuværende selskab og hør dem ad.
Hej
Jeg skal igang med at sælge mit hus og har fået lavet boligrapporter, men der er mange fejl og skader i tilstandsrapporten, kan det betale sig at få dem eller de værste udbedret inden en huskøber ser på ejendommen ?
Hej Martin.
Tak for dit spørgsmål.
Det er naturligvis helt valgfrit, hvor meget man ønsker at udbedre i forbindelse med rapporter og fejl.
Dog kan det ofte svare sig at udbedre det man kan overskue, da man så ikke overfor en potentiel køber skal lave diverse nedslag i prisen.