10 gode råd når du vil sælge din bolig selv

Går du med overvejelser om at sælge din bolig selv, så læs med her og få gode råd til dit selvsalg.

Er vi de rette til at rådgive dig om dit boligsalg? JA! De gode råd er sammensat af tidligere Product Manager på Boliga Selvsalg Majken Madsen. Hun har en baggrund som ejendomsmægler, mange års brancheerfaring og ved hvad der sker i marken.

Du kan bl.a. læse om prissætning, hvordan du skriver en god annonce og hvordan du markedsfører din boligannonce.

1. Sæt den rigtige pris

Vær realistisk og lad være med at tro, at du kan lægge prisniveauet væsentligt over, hvad andre boliger i samme område er blevet solgt for – medmindre du har en bolig til salg, der adskiller sig markant fra de andre boliger i området. Det kan f.eks. være, hvis din bolig har en særligt god beliggenhed eller er i meget bedre stand end lignende boliger i dit nærområde.

En for høj udbudspris kan resultere i ‘liggetids-pest’. Mange købere vil fra starten fravælge din bolig, fordi prisen ligger langt over, hvad der ellers er på markedet i området, og så stiger liggetiden. Når en bolig har været til salg i lang tid, daler interessen for ejendommen, fordi mange købere vil tolke den lange liggetid som et udtryk for, at der er noget galt med boligen.

Når du skal finde prisen på din bolig, skal du først at undersøge markedet for lignende boliger og orientere dig om udbuds- og salgskvadratmeterpriserne i området. Kig især på boliger, der er blevet solgt eller udbudt på din egen vej eller i dit nærområde inden for de seneste tre-fire måneder, så du har et billede af den aktuelle markedspris.

På Boliga.dk kan du let finde salgspriser og udbudspriser.

2. Lav en god annonce

Når du laver din boligannonce, skal du sørge for at få taget nogle ordentlige billeder – enten selv, hvis du er en habil fotograf, eller via en professionel boligfotograf. Billederne er yderst vigtige for din præsentation af boligen.

Husk at få lavet en plantegning, da køberne gerne hurtigt vil kunne danne sig et overblik over din bolig, fordeling af værelser mv. Har du ikke en professionel plantegning, så kan du lave en selv. Du kan enten tegne i hånden eller benytte dig af et tegneprogram. Bolius har testet to tegneprogrammer. Du kan læse mere om dem her.

Du skal lave en beskrivelse af din bolig og området. Fremhæv gerne ting som, du har lavet eller er udbedret ved boligen og benyt dit lokalkendskab til at fortælle om områder, som du godt selv kan lide at færdes i. Fortæl om din yndlingscafé, legepladsen rundt om hjørnet og det gode spisested.

Når du sælger din bolig på Selvsalg.dk sørger vi for, at der bliver tilknyttet en salgsopstilling til din annonce, som potentielle købere kan downloade.

3. Økonomiske oplysninger

For at din boligannonce kommer til at fremstå professionelt er det vigtigt, at du giver potentielle købere alle relevante oplysninger. Ud over prisen skal du sørge for at angive ejerudgifter som fællesudgifter, grundskyld, ejendomsværdiskat, husforsikring, renovation mv. og øvrige forbrugsudgifter som el, vand og varme.

4. Dokumenter

Indhent alle relevante dokumenter, så du har dem klar når en potentiel køber melder sig på banen. Køber og købers rådgiver vil typisk være interesseret i at se bl.a. BBR-meddelelse, tingbogsattest, tilstandsrapport, el-installationsrapport, energimærke, ejerskifteforsikringstilbud, ejendomsskattebillet, ejendomsdatarapport, servitutter, husforsikring og matrikelkort.
Sælger du en ejerlejlighed, vil det være en god idé også, at indhente forsikringspolice for hovedejendommen, husorden, oplysning om fælleslån, vedtægter, regnskab, budget og referater. Bestyrelsen eller administrator for ejerforeningen kan hjælpe dig med disse dokumenter, men vil ofte opkræve betaling herfor.

Hvilke dokumenter du skal indhente, afhænger altså af hvilken boligtype du sælger og kan variere. Vil du gerne have hjælp til indhentning af dokumenter, så læs mere her.

Når du sælger på Selvsalg.dk kan du tilknytte alle relevante dokumenter til din annonce, så køber let kan downloade dem.

5. Markedsføring af boligen

Der findes et væld af muligheder for at gøre opmærksom på dit boligsalg. Når du sælger på Selvsalg.dk, bliver din boligannonce præsenteret på både Selvsalg.dk og Boliga.dk – Danmarks største uafhængige boligside. Det betyder en eksponering for 900.000 boligsøgende.

Del din annonce på forskellige sociale medier, fortæl om dit boligsalg til venner, bekendte og kollegaer, så du får fuld udbytte af dit netværk.

6. Følg med i statistikken

Når du sælger din bolig selv er det en god idé, at følg med i statistikken. Hold øje med hvor mange som besøger din annonce og hvor de besøgende kommer fra, hvor mange som downloader din salgsopstilling og tilføjer boligen til favoritlisten. Det kan alt sammen hjælpe dig med at målrette din annonce og optimere dit boligsalg.

Vil du gerne give dit boligsalg et ekstra boost på nettet, kan du også vælge forskellige fremhævningsløsninger. Læs mere om muligheden for at blive forsidebolig her og fremhævning af din bolig her.

7. Inden køber kommer på besøg

Se på din bolig med nye briller. Få en ven eller et familiemedlem til at give dig konstruktiv kritik i forhold til, hvordan du kan gøre din bolig mere attraktiv for køberne. Det handler ikke om store renoveringsopgaver, men mere om at gøre hjemmet indbydende. Det kan f.eks. gøres ved at sætte en ekstra lampe op, så du får mere belysning i et mørkt hjørne.

Ryd op og ryd ud. Et boligsalg er en god anledning til den helt store oprydning og det kan til og med være med til at lette din flytning, når du har solgt din bolig. Husk det handler om, at gøre boligen så attraktiv som muligt for potentielle købere og at køber har lettere ved at se sig selv i boligen, hvis ikke der for meget som støjer.

Gør rent! Et rent hjem er bare mere tiltalende.

Se også på din bolig udefra. Måske trænger carporten til en oprydning, græsplænen til at blive slået og de visne sommerblomster til en udskiftning.

8. Fremvisning

Det er vigtigt, at du står til rådighed for køberne, når det passer dem bedst – og ikke nødvendigvis, når det passer dig bedst.

Måske lyder det som en kliché, men husk at rydde op, gøre rent, lufte ud, putte friske blomster i vaserne og supplér gerne med en bradepande med nybagte boller, så duften kan brede sig i boligen. Tænd for lyset så alle rum virker indbydende og suppler også gerne med et par stearinlys. Det handler alt sammen om, at skabe en positiv følelse hos de potentielle købere.

Til selve fremvisningen skal du være imødekommende og være klar til at svare på alle spørgsmål, også de åbenlyse. Du må ikke tage spørgsmål eller kritik personligt. Få altid noteret købers navn, telefon og e-mail, så du efterfølgende kan følge op på købers interesse – og høre om de har yderligere spørgsmål.

Hvis det er muligt for dig, så lad gerne køberne gå rundt lidt alene i din bolig, så de kan tale uforstyrret og så de kan danne sig et indtryk af din bolig. Du kan fx trække dig tilbage til køkkenet med en kop kaffe og fortælle dem at du selvfølgelig gerne vil svare på spørgsmål, men at de også er meget velkomne til at gå rundt alene.

Og husk nu at der ikke er en regel for, at åbent hus skal afholdes om søndagen 🙂

9. Forhandling

Når en potentiel køber viser interesse og kommer med et bud, er det vigtigt, du har gjort op med dig selv, hvad din mindstepris er, så du har et billede af, hvor meget du vil forhandle med.

Tag det ikke som en fornærmelse, at køberen byder under udbudsprisen. Det gør alle købere! Du må gerne komme med et modbud, men du må også fastholde din udbudspris.

Er der meget stor interesse om din bolig, har du også mulighed for at lave en budrunde blandt de interesserede købere.

Det er helt naturligt, at en forhandling går frem og tilbage mange gange. Man behøver ikke kun at forhandle om pris, men man kan også med fordel inddrage overtagelsesdato, medfølgende haveredskaber, gardiner eller lignende. Det er her, du har muligheden for at være kreativ.

Hvis du ikke kan blive enig med køberen, så afslut kontakten på en værdig måde. Det kan være, at køber vender tilbage på et senere tidspunkt.

10. Boligadvokat

Når du har fundet køberen til din bolig, er mit bedste råd, at du benytter en boligadvokat til at afslutte handlen. Det giver tryghed for både sælger og køber.

Boligadvokaten kender de juridiske detaljer, kan udarbejde købsaftale, indhente dokumenter og afslutte handlen og sørge for, at købesummen bliver frigivet til rette tid.

På Selvsalg.dk har vi et rigtigt godt samarbejde med Boligadvokatkontoret, hvor du til kun kr. 9.000,- kan købe en Selvsalgspakke. Du kan læse mere om Selvsalgspakken her.

Har du spørgsmål til oprettelse af boligannonce på Selvsalg.dk, sidder vores kundeserviceafdeling klar til at hjælpe dig. Du kan kontakte dem på tlf. 7199 0824 eller sende en mail til [email protected].

 

Vil du i gang med at sælge din bolig nu? Så bare klik her og kom i gang med det samme!

 

Relaterede blogindlæg 

Energimærke

Huseftersynsordning

Ejendomsværdiskat

Boligrapporter – hvad er det og hvilke regler gælder?

Hvad er ejerudgift?